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식품학자 2천여명 ‘미래 식품과학의 새로운 패러다임’ 논의식품과학회, 26~28일 인천 송도서 국제학술대회 개최
이지현 기자  |  ljh0705@foodnews.co.kr
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승인 2019.06.21  10:20:58
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[식품저널] 오는 26일부터 28일까지 인천 송도에서 식품과학기술 분야 학계, 정부 및 업계 관계자 2000여 명이 참석하는 식품분야 최대 국제학술행사가 열린다.

한국식품과학회(회장 박종현)는 26일부터 28일까지 인천 송도컨벤시아에서 ‘미래 식품과학의 새로운 패러다임’을 주제로 2019 국제학술대회를 열고, 식품과학 분야 최신 연구결과를 발표한다.

이번 행사는 첫날 환영만찬을 시작으로, 기간 중 매일 학술대회와 27일 정기총회 및 제1차 평의원회, 28일 폐회식을 한다.

 
박종현
한국식품과학회장

국제학술대회에서는 칠레 폰티피셜가톨릭대학교 José Miguel Aguilera 교수(26일)가 ‘Challenges of the alimentation of the XXI century’, 아일랜드 코크 대학 Colin Hill 교수(27일)가 ‘Mining the microbiome for new antimicrobial's’, 서울대 박태현 교수(28일)가 ‘Bioelectronic nose and tongue: Analytical tools for food quality and safety assessment’를 주제로 기조강연을 한다.

26일에는 세션별 △Microbiome △Insect-based Food: Challenges and Opportunities △GMO Forum △Natural Products for Anti-aging △Vitamins for the Elderly △Food R&D Policy Forum △Sensor Integration System for the Digital Factory for the Future △Cutting-edge Technologies on Developing Innovative Seafood Products △Fusion Technologies for Food Packaging Applications △Advanced Research with Food Analytical Science 등 주제를 다룬다.

27일에는 세션별 △Evolution of Sensory and Consumer Science △Utilization of Carbohydrate-active Enzymes as a Green Processing Aid for Creating Value-added Food Materials △Inner-beauty △Nutritional Epigenetics △Probiotics △Coffee and Health △New Founding of Green Tea Singularity △Sodium Reduction Functionality of Fermented Monosodium Glutamate △Gluten-free Ingredients △Consumer Testing to Enable Evidence-based Business Decision-making △Frontiers in Flavor Research: Linking Consumers to Industry △R&D Trends and Prospects of Innovative Technology in Korean Traditional Foods Industry △Current Issues in Hazard Detection △Health Benefit and Safety of Soy for Infants and Children △Novel Approaches for Food Lipid: Physical and Chemical Aspects 등 주제를 다룬다.

28일에는 세션별 △Ectopic Chemosensory Receptors: Novel Molecular Targets for Food Aroma Compounds and Tastants △Women in Food Science △New Trends in Food Science △Cutting-edge Technology in Food Industry △Asian Fermented Foods △Distilled Spirits △Kimchi △Preventive Medicinal Food △Functionality and Safety of Muscle Foods △Starategies for Revitalizing Food Tech Startups △Food Product Research for Future Wellness and Health △Research on the Quality of Various Korea Sool 등 주제를 다룬다.

이외에 젊은 과학자 강연, 포스터 발표, 오뚜기 학술상 시상 등 프로그램을 운영한다.

박종현 식품과학회장은 “이번 학술대회는 우리나라 식품과학기술 분야에서 가장 큰 행사로, 새로운 과학적 연구결과, 미래 기술 개발, 가치있는 식품 성분 및 잠재적 비즈니스 영향에 대한 최신 동향을 확인할 수 있다”고 말했다.

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