국립농업과학원은 30일 오후 1시 전주 소재 본원에서 곤충 식품 및 기능성 소재 실용화를 위한 국제 심포지엄을 개최한다.

13:00 등록
13:30 개회식

14:00 곤충 식품화를 위한 국내외 연구 동향 및 사례
1주제 : 곤충 식품화를 위한 국내 연구 현황
Status of insect food research in Korea
(농촌진흥청, 윤은영/Rural Development Administration, Eun-Young Yun, Researcher)

2주제 : 식량 안보를 보장하는 식용곤충
Edible insects to assure food security
(네덜란드 와게닝겐대, 아놀드 반휴이스/Wageningen University, Netherlands, Arnold van Huis Professor)

3주제 : 갈색거저리를 이용한 다양한 메뉴 개발
The strategy for development of various cuisine using mealworms
(경민대, 김수희 교수/Kyungmin College, Soohee Kim, Professor)

4주제 : 갈색거저리를 이용한 메뉴 해설 및 시식회
Explanation and tasting event of menu using mealworms
(경희대, 최수근 교수/Kyung Hee University, Soo Keun Choi, Professor)

15:50 곤충 기능성 소재 개발 및 실용화 동향
1주제 : 중국 식약용 곤충의 연구개발 현황
The R&D of insects as food and medicine in China
(중국 서북농림과기대, 왕둔/Northwest A&F University, China, Dun Hwang, Professor)

2주제 : 베트남 식용곤충 현황 및 전망
Current status and prospect of edible insects in Vietnam
(베트남 람동농업산림연구소, 응구옌 마우 뚜안/Lamdong, Agro-forestry Research and Experiment Center, Vietnam, Nguyen Mau Tuan Director)

3주제 : 곤충 추출물을 이용한 항암 활성 기전 연구
Anticancer activity of insect larval extracts
(울산과기대, 강병헌/UNIST, Byoung Heon Kang, Professor)

4주제 : 곤충항생 펩타이드를 이용한 기능성소재 개발
Development of functional materials using insect antimicrobial peptides
(농촌진흥청, 황재삼 박사/Rural Development Administration, Jae Sam Hwang, Researcher)

17:10 종합토론
 

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