한국영양학회는 11월 5일부터 7일까지 라마다 플라자 제주 호텔에서 Brain and Nutrition을 주제로 추계 국제 학술대회 및 제49차 정기총회를 개최한다.

11월 5일

14:00

Registration

14:30

Graduate students English presentation Chairs: 최상운, 양수진


11월 6일

9:00

Registration

9:30

Opening address

9:40

Congratulatory address, Awards ceremony

 

Chairs: 김현숙, 최상운

10:00

Plenary 1: Emerging science on the role of lutein in the brain
Dr. Elizabeth J. Johnson (Tufts U., USA)

10:40

Plenary 2: Ajourney into the brain: scientific and humanistic discourses
나흥식 교수 (고려대)

11:20

Plenary 3: Neuroprotective effect of DHA
Dr. Hee-Yong Kim (NIH, USA)

12:00

Lunch, 49th Annual meeting

 

Session 1: Omega-3 Fatty Acids &Brain
Chairs: 권인숙, 김유리

Session 2: Chronic Disease & Brain
Chairs: 이명숙, 박선민

Session 3: Phytonutrient
& Brain
Chairs: 임정은, 이승민

13:30

Deficiencies &toxicities: Dietary impact on the polyneuropathies presenter
Dr. Roger A. Clemens

(USC, USA)

Brain control of appetite for the treatment of obesity and diabetes
김은경 교수
(대구경북과기원)

Protective effects of some phytochemicals on oxidative neuronal cell death
서영준 교수 (서울대)

14:00

Nutrition, DNA damage, telomeres and brain aging
Dr. Michael Fenech
(CSIRO, Australia)

6-shogaol, a ginger product
as an effective therapeutic agent for treating neurodegenerative diseases
김선여 교수(가천대)

Nutrition and micro RNAs
as potential markers
for Alzheimer’s disease
Dr. Teruo Miyazawa
(Tohoku U., Japan)

14:30

Walnuts and the healthy brain connection presenter
Michelle Wien, RD, CDE
(California State Polytechnic U., USA)

Effects of natural products on brain ischemic injury
원무호 교수(강원대)

Anti-amnesic effect of natural edible resources
허호진 교수(경상대)

15:00

Break

 

Session 4: Protein &Healthy Aging
Chairs: 장문정, 이홍미

Session 5: Brain Development
& Nutrition
Chairs: 김정선, 허영란

Session 6: Food &Nutrition Policy in Korea
Chairs: 정해랑, 김경원

15:30

Dairy protein &healthy aging
Dr. David Clark
(Bovina Mountain Consulting LLC, USA)

Exploring the metabolic roles of PI3K in the ventromedial nucleus of the hypothalamus
김기우 교수 (연세대)

Trend of
international nutrition policy
문현경 교수
(단국대)

16:00

Sarcopenia, exercise and nutrition
이윤희 박사
(한국체대)

Brain development of fetus and infants: Influence of nutrients and food ingredients
정지아 소장(매일유업 모유연구소)

Food, nutrition, and security policy at MFDS
권오상 과장(식약처)

16:30

A form of the metabolic syndrome associated with mutations in Dyrk1B
고광웅 교수(국민대)

Depression and omega-3 polyunsaturated fatty acids
박용순 교수 (한양대)

Development of nutrition quotients for children and adolescents: Factor structure and item selection
최영선 교수 (대구대)

18:30

Banquet &Prize lottery

11월 7일

8:30

Registration

 

Session 7: Nutrition Factors
& Cognitive Function
Chairs: E. Johnson, 이정은

Session 8: Nutrition Practice with Brain Health
Chairs: 정상진, 이민아

Session 9: Phytochemical DRIs
Chairs: 김혜영A, 염경진

9:00

Diet and Healthy Brain Aging
Dr. Fran Grodstein
(Harvard U., USA)

Advances in public health nutrition
Dr. Catherine Geissler
(King's College, UK)

Introduction Chinese dietary reference intakes
Dr. Xiaoguang Yang
(Nat'l Inst. Nutrition &Food Safety, China)

9:30

Cognitive influences on appetite, food intake and metabolism
Dr. Richard Mattes
(Purdue U., USA)

Delivering information for dementia prevention–based on experience from community education program
윤종철 소장 (경기도 노인전문 용인병원)

Recommended dietary intake levels for phytonutrients:
Are we ready?
권오란 교수(이화여대)

10:00

Association between dietary pattern and cognitive function in the elderly
Dr. Yen-Ching Chen (Karen)

(Nat'l Taiwan U., Taiwan)

Ketogenic diet for epilepsy – practical guideline of dietary formulation
이은주 영양사(세브란스병원)

Global Phytonutrient intakes by level of fruit and vegetable consumption
박주연 박사(한국암웨이)

 

Session 10-1: Issues Energy and Macro Nutrients in 2015 KDRIs
Chair: 권오란

Session 10-2: Issues Vitamins
in 2015 KDRIs
Chair: 조윤옥

Session 10-3: Issues Minerals
in 2015 KDRIs
Chair: 이선영

10:30

Overview of energy and macro nutrients in 2015 KDRIs
권오란 교수(이화여대)

Overview of vitamins in 2015 KDRIs
조윤옥 교수(덕성여대)

Overview of minerals
in 2015 KDRIs
이선영 교수(충남대)

10:45

10:45

Energy
김은경 교수 (강릉원주대)/ 김오연 교수 (동아대)

10:45

Vitamin A
김유리 교수 (이화여대) / 서정숙 교수 (영남대)

10:45

Calcium
부소영 교수 (대구대) / 최미자 교수 (계명대) / 이선영 교수 (충남대)

11:00

Fat
박용순 교수 (한양대) / 김용재 교수 (이화여대)

11:00

Vitamin D
김정현 교수 (배재대) / 조희경 교수 (서울대)

11:00

Sodium
구호석 교수 (인제대) / 이연경 교수 (경북대)

11:15

Sugar
송윤주 교수 (가톨릭대) / 정혜경 교수 (호서대) / 강재헌 교수 (인제대)

11:15

Vitamin E
염경진 교수 (건국대) / 박은주 교수 (경남대)

11:15

Iron
유경희 교수 (울산과학 대학) / 김혜영A 교수 (용인대)

11:30

Discussion

11:30

Vitamin B6
최은영 교수 (경북전문 대학) / 조윤옥 교수 (덕성여대)

11:30

Fluoride
이현숙 교수 (동서대) / 정세환 교수 (강릉원주대)

11:45

Discussion

11:45

Discussion

11:00

Awards &Closing ceremony

11:15

Lunch

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